Konkurrencen i 2010 - Byens Have

Søtorvet i Silkeborg ligger centralt mellem Midtbyen og Papirfabrikken. Med en så god placering er spørgsmålet, hvordan området kan bruges i fremtiden. Silkeborg Kommune udskrev i 2010 en arkitektkonkurrence for området.

Silkeborg Kommune ville med konkurrencen efterspørge idéer til helhedsløsninger, der omdanner hele Søtorvet, så det bliver et nyt og spændende centralt byområde, der med nye byrum, landskaber til at opholde sig i, landskabelige forløb og bebyggelser binder bymidten, havnen, Silkeborg Langsø og Papirfabrikken sammen.

Ved at give Søtorvet en unik karakter fremhæves kvaliteterne i centrum og på Papirfabrikken. Og de kvaliteter, der skal findes og implementeres, ligger lige for fødderne af os.

"Byens Have" vandt
Vinderforslaget bygger videre på den myldrende, uforudsigelige, levende atmosfære, der findes i dag omkring Havnepladsen. En identitet der kan føre til en bæredygtig bydel i øjenhøjde med alle: Små børn, ældre, gæster, erhvervsdrivende, mennesker på jagt efter en kulturoplevelse og idrætsfolk – borgere, politikere, investorer og andet godtfolk.

Vinderforslaget blander funktioner til en bydel, der lever 24 timer i døgnet. Bydelen byder på små intime byhaver såvel som store flader til events. "Byens Have" styrker fællesskabet mellem by og borger og gør begge parter stærke og smukke. Det forhold, der skal styrke Silkeborgs position som en perle man gerne vil bo i, arbejde i og ikke mindst gerne besøge.

Se forslaget

Konkurrencedeltagere
Der blev gennem en prækvalifikation udvalgt 4 teams som konkurrerede om det bedste forslag til, hvordan Søtorvet skal se ud i fremtiden. De fire indbudte teams bestod af byplanlæggere, arkitekter og ingeniører og var::
  • Adept, D.a.i. arkitekter ingeniører, Topotek1, NTU/Michael Stie Rasmussen, Noema Research and Planning
  •  Entasis, Steen Højer, Jens Rørbæk, Midtconsult, Torben Dam, Momentum
  • Metopos by- og landskabsdesign, Cowi, Arkitema, Lumo Arkitekter
  • Tegnestuen Vandkunsten, Thürens AB, Jens Kvorning, LW-landskab, Lise Gamst, Claus Bech Danielsen
Bedømmelse af projekterne
Konkurrenceforslagene blev indsendt anonymt og modtaget 22. oktober 2010. Projekterne blev bedømt af en dommerkomité, som bestod af udvalgte politikere fra Silkeborg Byråd, forskellige arkitekter og lokale personligheder.